investujeme.sk: Na Slovensku pribudla nová poisťovňa, pôsobiť bude z Gibraltaru

Dátum
06 feb 2017
Od prvého dňa tohto roku začala na Slovensku oficiálne pôsobiť poisťovňa Premium Insurance Company Limited. Zameriava sa výhradne na segment neživotného poistenia. Hoci bez vlastnej siete pobočiek, chce ponúknuť prémiové poistné produkty. Slovensko by pritom malo byť len prvou krajinou. Svoje pôsobenie chce rozvinúť aj v zahraničí.
Body

V článku investujeme.sk: Na Slovensku pribudla nová poisťovňa, pôsobiť bude z Gibraltaru sa dočitate:

 

Hlavným dôvodom vstupu novej slovenskej poisťovne na trh je chuť ponúknuť úplne nový rozmer služieb neživotného poistenia, pričom primárna cieľová skupina sú podnikateľská a firemná klientela. Svoj rozvoj rozdelila na dve etapy. V súčasnom roku plánuje poskytovať poistenie firemných klientov a podnikateľských rizík, poistenie zodpovednosti za škodu, či poistenie bytov, domov a domácností. V ďalšom roku by malo pribudnúť aj povinné zmluvné poistenie vozidiel spolu s KASKOM a úrazové poistenie.

Základom je poistenie majetku, odcudzenie, vandalizmus, preprava, poistenie strojov, environmentálne riziká, profesijné zodpovednosti, ale aj špeciálne druhy poistení podľa požiadaviek klientov. Naše portfólio bude určite široké a myslíme aj na také špeciality ako sú poistenie dronov, počítačové systémy a podobne. Samozrejme sme závislý aj od našej kapacity a podmienok stanovených zaisťovateľom. Takže niektoré riziká podliehajú konzultácii s ním,“ vysvetľuje Ondrej Zaťko, vedúci organizačnej zložky poisťovne na Slovensku.

Rýdzo slovenská, aj keď z Gibraltáru

Spoločnosť Premium vznikla už koncom roka 2015 na Gibraltári. O rok neskôr sa stala držiteľom podmienečnej licencie na poisťovanie a 16. decembra 2016 získala definitívne potvrdenie licencie. Za ňou stáli aj dva hĺbkové audity zo strany GFSC na Gibraltári aj priamo na Slovensku. Napriek svojmu zápisu v daňovom raji sa prezentuje ako čisto slovenská poisťovňa, ktorej stopercentným vlastníkom je poisťovací maklér Respect International, s. r. o., pôsobiaci na trhu už od roku 1994. S fungovaním spoločností registrovaných v daňových rajoch a pôsobiacich na Slovensku je však stále spojených mnoho otáznikov.

Image
Ondrej Zatko, poisťovňa, dusan gulas, milan pobjecký, mojmir vedej, poisťovací maklér, poisťovne na slovensku

„Pri rozhodovaní o tom, ako založíme poisťovňu, sme dostali radu od KPMG v Londýne. Odporučili nám spoločnosť Quest ako partnera, ktorého potrebujeme pri modernom modeli poisťovne aj pri udelení licencie. Keďže spoločnosť Quest má sídlo na Gibraltári, rozhodnutie o sídle našej poisťovne bolo dané. Quest sa profesionálne zaoberá manažmentom poisťovní a administrujú niekoľko medzinárodných poisťovní. Takáto služba inde v regióne strednej Európy nie je dostupná,“ vysvetľuje dôvody ohľadne zahraničného pôsobiska O. Zaťko a dodáva, že dôvodom bola aj ekonomická stabilita Gibraltáru a aplikácia anglického práva.

Čo sa týka daňových pravidiel, poisťovňa musí dodržiavať daňové pravidlá krajiny, v ktorej pôsobí. To znamená, že pobočka na Slovensku musí dodržiavať daňový zákon slovenskej legislatívy. Nejde však o zriedkavý prípad na našom trhu. Medzi pobočky poisťovní pôsobiacich z iného členského štátu patrí aj poisťovňa AXA, Groupama, Colonnade, HDI Versicherung AG a podobná situácia je aj na bankovom trhu. Vlastnícka štruktúra spoločnosti Premium Insurance Company Limited je nasledovná: vlastníkmi sú štyri fyzické osoby – Eva Juristová, Dušan Guľáš, Milan Pobjecký a Mojmír Vedej, ktorí sú zároveň konateľmi a spoločníkmi spoločnosti Respect International.

Sieť pobočiek by bola príliš drahá

Prioritou poisťovne je osloviť s produktmi a službami finančných agentov. „Plánujeme osloviť približne 70 percent existujúceho portfólia samostatných finančných agentov, ktorým predstavíme náš tím a spôsob, ako chceme spolupracovať,“ hovorí O. Zaťko. Žiadnu pobočkovú sieť, alebo vlastných maklérov poisťovňa neplánuje.

Dodáva, že budovať vlastnú internú maklérsku sieť je finančne veľmi náročné a nezávislé maklérske spoločnosti majú voči klientom lepšiu vyjednávaciu pozíciu, keďže neponúkajú len produkty jednej poisťovne. "Našim jediným distribučným kanálom budú všetky maklérske spoločnosti, s ktorými sa dohodneme na spolupráci,“ hovorí O. Zaťko. Materská spoločnosť, poisťovací maklér Respect, nebude mať podľa neho žiadne výhody ani exkluzivitu na produkty. Všetky zmluvy o spolupráci a podmienky budú pre každého sprostredkovateľa rovnaké. Také, ktoré má Respect, bude mať aj iná maklérska spoločnosť, ubezpečuje šéf poisťovne. Aj aktivity poisťovne a maklérov Respectu majú byť striktne oddelené a vzájomne nezávislé.  

Máme ambície osloviť aj rumunský poistný trh alebo iné krajiny EÚ,

dodáva O. Zaťko.

Vedenie poisťovne Premium hovorí, že Slovensko má byť len začiatkom a má snahu sa presadiť v medzinárodných poisťovacích vodách. „Začíname na Slovensku a postupne by sme sa chceli presadiť aj v Čechách. 

Image
O poistení a poistnom trhu na Slovensku, Slovenská poisťovňa Premium - neživotné poistenie nehnuteľností, domácností a bytov