BODKA ZA BREXITOM

Dátum
07 júl 2019
Takmer pred tromi rokmi sa občania Spojeného kráľovstva v referende rozhodli síce minimálnou, ale predsa len väčšinou (52 k 48 percentám je skoro remíza, ale demokracia je demokracia), že v Európskej únii im už nie je až tak ideálne a chrumkavo, ako si to kedysi predstavovali.
Body

Zmena sídla v Premium IC

Vraj sa stráášne musia prispôsobovať iným, a že zlý Brusel, otvorené hranice, spoločná hospodárska a colná politika, diktát bruselských byrokratov, proste samé zlo z tej Únie... A k tomu ešte otvorený trh, panebože. A úplný vrchol, že neriadená imigrácia z východnej Európy im zobrala podradné pracovné miesta, o ktoré má zrazu každý bežný Brit strašný záujem. Veď už sa doma roky teší, že konečne dostane šancu zbierať zo stolov poháre od Guinnessu v londýnskych puboch. Alebo, že skoro každá Britka netrpezlivo doma čaká, že bude môcť začať svoju vytúženú kariéru umývačky riadu v liverpoolskej reštike. V lepšom prípade by určite radi už minulý rok začali makať na zeleninovej farme na malebnom južnom anglickom vidieku. Len keby nebolo toho zloducha menom otvorený trh, ktorý im tam vpustil tých, ehm, Východoeurópanov a iných (i)migrantov.

Tak sa jedného pekného slnečného dňa (bolo to 23. júna 2016) rozhodli, že oni si to teda sami zariadia určite lepšie, keď si budú o  všetkom rozhodovať sami a  nebudú sa predsa musieť s  niekým dohadovať o  ničom. Jednoducho sa nebudú musieť nikomu a ničomu prispôsobovať. Konečne!!! A just ešte aj zatvoria hranice a budú sami sebe pánmi... Huráá, to bude paráda, len rýchlo von z Únie, však Mr Farage!

Britský pat

Image
poisťovňa, poistenie, brexit, colná politika, Premium poisťovňa

To, ako si to sami dokážu zariadiť, ako sa medzi sebou dokážu krásne, elegantne a s povestnou britskou noblesou dohodnúť a o čomkoľvek rozhodnúť, sme si mohli užiť v priamom prenose. Po niekoľko posledných dlhých týždňov až mesiacov veľmi názorne ukazovali to ich povestné „The art of agreement“, alebo „umenie dohodnúť sa“ v dolnej komore parlamentu. Zjavne si to výborne užívajú a ešte užívať dlho budú. Keď píšem tieto riadky, je noc z 1. na 2. apríla. Presne o 00:04 mi na obrazovku „vyskočila“ aktualita Hospodárskych novín so symptomatickým titulkom: Britský pat. Je totiž tesne po už neviem koľkom hlasovaní v dolnej komore a po tom nadpise článku.

Výsledok asi netreba ďalej komentovať a  článok radšej ani nejdem čítať. Len sa mi hneď vybavilo asi výstižnejšie umenie „The art of agreeing to disagree“, v preklade niečo ako „umenie súhlasiť s nesúhlasom“. V tom sú asi o konské dĺžky lepší ako v tom prvom. Hmm?  Ale vážne. Je mi úprimne veľmi smutno, že sa toto všetko muselo udiať a cítim, že Briti budú v Európskej únii veľmi chýbať. Vážne budú! Čo už, ale... Snáď to nejako aspoň trošku pozitívne dopadne a nebudeme musieť vybavovať víza pred cestou na dobrý futbal na Arsenal s ManU na Emirates Stadium...

Alebo len tak, keď si budeme chcieť vybehnúť na predĺžený víkend do Londýna okuknúť pamiatky a nejaký dobrý muzikál, či len urobiť nejaký dobrý šoping. Ale hlavne držím palce všetkým našim študentom a tisícom našich pracujúcich ľudí v Británii. Nech sa to veľmi neprejaví na ich bežnom živote a nech si realizujú svoje sny aj naďalej. A keď by ich to náhodou omrzelo, tak je v Únii iných dvadsaťsedem krajín, vrátane domoviny, kam sa môžu vrátiť a kde ich (dúfam) radi privítajú.

Presťahovali sme sa 

Napokon ešte najdôležitejšia informácia pre vás, ale aj pre nás a našu poisťovňu PREMIUM Insurance Company Ltd. Aj keď nechcene, stihli sme sa brexitu prispôsobiť a presťahovať sídlo spoločnosti nazad do Európskej únie, aby sme mohli naďalej, bez prestávky a bez problémov, fungovať ako doteraz. Veľká vďaka hlavne našim vynikajúcim právnikom a celému osadenstvu našej firmy za úsilie, ktoré (sme) tomu denne v poslednom roku venovali. Ideme ďalej. A o to viac sa budeme môcť teraz venovať tomu podstatnejšiemu – biznisu a rozvoju firmy. Mohol som priestor na tento článok venovať reklame na našu fantastickú firmu a vyzdvihnúť, ako sme sa s touto situáciou elegantne vyrovnali, ale nejako mi to takýmto spôsobom prišlo v týchto časoch prirodzenejšie. Osobne mi bude ešte chvíľu ľúto, že už nebudeme
britskou spoločnosťou, ale určite sa budem viac tešiť, že budeme naďalej európskou a hlavne slovenskou poisťovňou.

BODKA ZA BREXITOM

Mojmír Vedej, PREMIUM

V mene PREMIUM IC Ltd. želám všetkým pekné a príjemné veľkonočné sviatky.

Image
Slovenská poisťovňa Premium - o bodke za brexitom